Vprašali smo

Na naši šoli je kar nekaj učencev, ki prihaja iz drugih držav, torej iz drugačnega okolja, drugačne kulture in iz drugačnega šolskega sistema. Vprašali smo nekatere izmed njih ali pa njihove starše.

Xiaoting prihaja iz Kitajske. Tam je bila tudi v vrtcu. Pravi, da je bilo na Kitajskem, čeprav je bila le v vrtcu, zelo zahtevno. Spominja se, da so pisali teste iz matematike in da je bilo zelo težko. Morali so znati angleščino. Pri šestih letih je prišla v Slovenijo. Ko je prišla v Slovenijo, je bila zelo pretresena zaradi novega jezika. Na pripovedi njeni prijateljice, kako je v njeni (kitajski) šoli težko, kako dobijo domačo nalogo že prvi dan, kako jih sprašujejo že v drugem tednu … je kasneje videla, da je slovenska šola lažja celo v primerjavi s kitajskim vrtcem. Videla je tudi, da je na naši šoli manj učencev. Njeni starši pritrdijo, da je slovenska šola lažja kot kitajska, pravijo, da je v slovenski šoli veliko več igre.

Maša prihaja iz Rusije in je v Sloveniji že eno leto. Pravi, da je pouk tukaj podoben kot v Rusiji, a se nekoliko tudi razlikuje. V Rusiji osnovna šola traja enajst let. Na dan imajo šest do sedem šolskih ur, ki trajajo štirideset minut. Odmori tam trajajo deset minut, le glavni odmor traja dvajset minut. Pouk morajo obiskovati tudi ob sobotah. Pravi tudi, da so si morali kupiti hrano v šoli. V šolo lahko hodijo dopoldne ali popoldne. Po večerji imajo pouk samo drugi, tretji, peti in sedmi razred. Pri zgodovini, nemščini, francoščini in angleščini nimajo ustnega spraševanja. Po zaključeni osnovni šoli lahko gredo na univerzo. Maša pravi, da ji tukaj ni všeč, saj je šola lažja. Pogreša tudi svoje prijatelje.

Lejla je v Sloveniji že štiri mesece. Prihaja iz velike šole. Glavna razlika med šolo v Bosni in tu je, da v Bosni ni organizirane malice, ampak imajo dvajset minut odmora, ko grejo lahko v trgovino ali pekarno, razen prvošolci, ki pojejo malico od doma. Najbolj pogreša prijatelje, tu pa ji je najbolj všeč njena razredničarka.

Emir prihaja iz majhne podružnične šole, kjer so bili nekateri razredi združeni in na kateri učijo le tri učiteljice. Tu je od začetka šolskega leta. Všeč mu je, da je organizirana malica. Zdi se mu, da je tukaj šola težja. Najbolj pogreša to, da ni v čevljih.

Elijah je prišel k nam sredi prvega razreda. Prihaja iz Amerike, iz države Severna Karolina. Preden gredo otroci v šolo, imajo obvezno malo šolo, kjer se naučijo brati, pisati in črkovati. V Ameriki osnovna šola traja do petega razreda, potem greš v srednjo šolo, ki traja od šestega do osmega razreda, srednji šoli sledi gimnazija. V gimnaziji imajo tri velike plese. Šolski dnevi so v primerjavi s slovenskimi krajši. V srednji šoli imajo tekmovalne športe. Tekme potekajo dvakrat na teden, na tekme pridejo poleg sošolcev tudi družine in prijatelji. V Ameriki ocene niso številčne, ampak so s črkami, in sicer ocena odlično je A, prav dobro je B, dobro je 3, zadostno je D, nezadostno (59 % ali manj) pa je F. Največja razlika med slovensko in ameriško šolo je, da vsako leto premešajo razrede. Malice nimajo, kosila si učenci prinesejo s seboj. V Ameriki ni šol v naravi, plavalnih tečajev in smučanja.

Chloéin oče pravi, da mu je šolanje v Sloveniji bolj všeč kot v Franciji, ker imamo tu več tematskih dni, kjer imajo učenci več možnosti pokazati svoj talent in se predstaviti pred občinstvom. V Franciji pa tega sploh nimajo.

Lilina mama pravi, da je šolanje v Sloveniji malo drugačno od šolanja v Avstriji in da se v Sloveniji včasih učimo tudi kaj manj potrebnega. Razložila je da osnovna šola v Avstriji traja 4 leta potem pa se začne 6 letna gimnazija. Predmete imajo večinoma podobne samo da se drugače imenujejo. Odmori so enako dolgi kot v Sloveniji (5 min.) le da ni rekreativnega odmora. Pouk v osnovnih šolah se prične ob 8.00, v srednjih šolah pa ob 7.50- izjemoma predure, ki pa se začnejo ob 7.05. V osnovnih šolah nimajo predur, niti razrednih ur. Šolska ura traja 40 minut. Malico imajo po 1. uri odmor za malico traja 20 minut, a si morajo malico prinesti sami. Ocene v Avstriji gredo ravno obratno 1 je najboljša, ocena 5 pa najslabša. V osnovnih šolah se ne štejejo točke za gimnazijo, kakor se pri nas temveč se učenci lahko vpišejo na katero koli gimnazijo.

Kalinin oče, ki se je šolal na Poljskem pravi, da se mu zdi šolanje v Sloveniji podobno kot v Sloveniji. Edina razlika pa je v tem, da imajo na Poljskem 8. razredov osnovne šole in so zato učitelji bolj strogi. Imajo pa tudi kar stroga pravila in če narediš kaj narobe, te kaznujejo s tem, da moraš čistilki pomagat pospraviti učilnico po pouku.

Filipov oče  prihaja iz Španije in pravi, da je slovenska osnovna šola zelo urejena in učinkovita. Predmeti so zanimivi in mogoče tudi bolj zahtevni. Upal je, da španščina tudi vključena v jezike, ki bi se jih osnovnošolci učili. Odmor je zanimiv, ker je dobro, da grejo ven na svež zrak. Najboljše pravilo mu je, da ne uporabljamo telefonov v šoli, ampak da se pogovarjajo med seboj.

Chloé Amand, Tia Babić, Tara Doles, Lejla Avdijaj, Alja Sterle, Daša Vidmar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja