Zgodba

ALEN KOBILICA

Alen Kobilica je maneken in športnik v triatlonu, izdeluje tudi sladoled. Alen je slep že 10 let. Oslepel je zaradi operacije, torej je slepota stranski učinek operacije.

ŠPORT 

Ukvarja se s triatlonom. Teče, plava in kolesari. Ker je slep, tekmuje v paru. Njegov par vidi in mu govori kdaj zavije, kdaj se obrne … Ko tečeta, imata elastiko okoli zapestja, ko plavata, imata elastiko okoli stegna, ko kolesarita, pa poganjata tandem (kolo za dve osebi), Alen sedi zadaj, partner pa spredaj, saj vidi in tako ve, kam morata.

Dan pred tekmo si tekmovalci ogledajo, progo in Alen si po zvokih in po tipu zamisli, kako izgleda proga.

SLEPOTA

Alen Kobilica je slep že 10 let, čeprav se njemu zdi, da je oslepel včeraj. Ko je Alen oslepel, so se mu “ prebudila” druga čutila. Sedaj se zanaša na sluh, voh in tip. Oslepel je po operaciji benignega tumorja na možganih. Slepota je bila stranski učinek operacije.

Ljudje večkrat pozabijo, da je slep, saj njegove oči izgledajo normalno.

CENTER ZA SLEPE IN SLABOVIDNE 

Center je bil najprej za slepe in slabovidne, nato pa je postal še za druge, ki so npr.: avtisti, gluhi … Otroci tam obiskujejo delavnice, plavajo, smučajo, tečejo, kolesarijo in se učijo uporabljati vse čute, ki so jim na voljo. Tam so zaposleni ljudje, ki jih je mar za te ljudi.

Ko otroci pridejo, jim zaposleni dobro predstavijo prostore. Prve dni se zaposleni zelo trudijo, da jim otroci zaupajo.

IZDELAVA SLADOLEDA

Alen izdeluje tudi sladoled, a nenavadnega. Izdeluje ekološki sladoled. Njegova ekipa želi, da je lahko sladko tudi zdravo. Sladoled prodajajo v “zdravih” trgovinah. Proizvajajo ga v Trzinu.

Alen je vzor vsem nam, da se kljub oviram, ki pridejo v življenju, pobere, sprejme težave kot izziv, se ne pritožuje in gre pogumno v nov dan. V nove zgodbe.

Zala Pirc

Alen Kobilica zame z eno besedo … inspiracija. Neverjetno je to, kako je še vedno poln življenja kljub izgubi vida, katerega je izgubil po operaciji. V intervjuju je pokazal, da živi kot da bi videl vse pred seboj. Pred izgubo vida je bil profesor za športno vzgojo, zdaj pa se sam ukvarja s športom in sicer s triatlonom in smučanjem. Nikoli se ni hotel naučiti brajice in življenje doživlja skozi ostale čute, za katere pravi, da so se mu močno izostrili. Morali bi videti, kako je svoje darilo ob koncu intervjuja otipal in povedal, kaj je na brisači narisano. Na sporočila pa z veseljem odgovori – telefon mu jih prebere tako, da nam Alen kar sam odgovori na pošto. Alen je ustanovitelj društva za slepe in slabovidne otroke, ki jim pomaga pri športu, ustvaril pa je tudi sladoled, ki je okolju prijazen, saj pravi, da ima naš planet rad. Kako pa Alen doživlja naš planet? Pravi, da slike ostanejo v spominu. Osebno sem mislila, da bo Alen rekel, da najbolj pogreša obraze ljudi, a pravi, da najbolj pogreša barve, posebej tiste živahne in udarne. A Alen nas doživlja prek naših glasov. Fanta sta ga vprašala, kako ve, kaj zjutraj obleče, Alen je vzel priložnost in se pošalil: »Ne vem, če po nesreči obujem dve različni nogavici, si rečem, da je to moderno.« Na srečo mu tehnologija zelo pomaga in za modni nasvet lahko po video klicu pokliče prijatelja. Alen Kobilica – športnik, podjetnik, maneken, motivator. Ki vedno znova navdušuje in uči, da težav ni, so le izzivi.

Lejla Avdijaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja