Razmišljamo

Naše odločitve vplivajo na vse

Kaj sploh so odločitve? Dejstvo, ki se določi oziroma sklene, nam na kratko obrazložijo na FRAN.SI. Kaj pa to pomeni nam? Poglejmo najbolj črn scenarij: ko se nekdo odloči, da se za volan usede pod vplivom alkohola, lahko ta slaba odločitev stane njegovega ali tujega življenja.

Vsi devetošolci se trenutno srečujemo z eno večjih odločitev, in to je odločitev o naši prihodnosti, kako se bomo izobraževali, kateri poklic bomo izbrali in kam se bomo vpisali. S to odločitvijo pride veliko vprašanj in stresa, kot s skoraj vsako drugo. Tudi jaz sem skozi leta sprejela veliko odločitev, še posebej v teh devetih letih osnovne šole. So bile vse odločitve pravilne in imele pozitiven izid? Seveda, da ne, nekatere so ostale v preteklosti, nekatere pa so še vedno z menoj in me spremljajo, še posebej tiste dobre. Prav tako moramo biti glede naših odločitev odgovorni in za njimi tudi stati, ne smemo popuščati, pa tudi če je odločitev slaba, se bomo že odločili za kaj boljšega oziroma se s tega nekaj naučili.

So pa še meni najpomembnejše odločitve in to so besede, ki jih izbiramo pri pogovoru. Veliko jih ne pomisli na to, kaj govorijo, tako seveda pride do žaljivk in zmerjanja. Kdaj ste nazadnje pomislili, kako se druga oseba počuti, ko ste ji rekli kaj žaljivega ali jo zmerjali? Vsak ima svoja čustva in bolje se je odločiti (beri sprejeti ODLOČITEV) biti dobra oseba. Bodite takšni, kakršni ste – pogumni, samozavestni ali pa sramežljivi, in delajte dobre stvari. Verjeti moramo v svoje odločitve, saj so konec koncev ‘most uspeha’ in ne glede na to, kar se nam zgodi, moramo stati za svojimi odločitvami.

Lejla Avdijaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja